Guld, silver & klockor

ryktborste

Een zilveren roskam was een prijs die door het stadsbestuur werd uitgeloofd voor de beste roskammer. ( oud Nederlands voor paardenhandelaar)
Men wilde de roskammerij (paardenhandel) verbeteren en door zulke prijzen uit te loven, namen de roskammers hun beste paarden mee naar de paardenmarkt.


Foto: Ald Fryslân hét veilinghuis

Zilverwerk als premie. In de 18e eeuw werd in de stad Bolsward door de gemeente diverse zilveren prijzen ter beschikking gesteld. De gouden zweep voor het ringrijden, zilveren kaatsballen als hoofdprijs voor het kaatsen. Maar wat bijzonder is, is dat de gemeente ook prijzen ter beschikking stelde voor de bevordering van de roskammerij en de koehandel in Bolsward. Bolsward heeft een lange reputatie als handelscentrum en de gemeente deed zijn best om hierin actief te zijn. Het ter beschikking stellen van de hier afgebeelde zilveren roskam is hier een prachtig voorbeeld van. De roskam, oftewel de zilveren paardenkam kon worden gewonnen op de jaarmarkt in de stad en dat zorgde ervoor dat de veekooplui hun beste dieren meenamen. De zilveren kam uit 1790 is gemaakt door Djurre Westerbaan en heeft 64 gulden, tien stuivers en acht penningen gekost. In die periode was dit al een heel kapitaal omdat in die tijd het materiaal zilver, extreem duur was. Het maakloon daarentegen was in die tijd zeer gering. De kam is geheel met de hand gemaakt en gegraveerd met het wapen van de stad Bolsward en S P Q B. Er zijn in Nederland drie van deze kammen bekend, één wordt tentoongesteld in het Fries museum en één in de Bolswarder-oudheidkamer.

Bron: Ald Fryslân, hét veilinghuis

Deens: strigle
Duits: Rosskamm [der,] Striegel der
Engels: currycomb
Frans: étrille
Italiaans: striglia
Nederlands: roskam
Noors: ryktborste
Portugees: almofaça
Spaans: almohaza
Zweeds: ryktborste

Kategori: Profant silver

Auteur: Dhr. Huub van der Sanden