
Wiki
Categorie
Horloges
Sieraden
Trouwringen
Schrijfwaren
Rookaccessoires
Munten
Techniek
Keurtekens
parels

Parels worden over het algemeen ingedeeld in vier soorten:
zoet-water parels
Akoya parels
Tahiti parels
Zuid Zee parels
Onder deze indeling zijn er veel variëteiten en soorten parels die ik later zal opnoemen en bespreken.
Samenstelling van parels.
Parels zijn samengesteld uit de volgende delen:
CaCO3, calciumcarbonaat, 91,72%
organische deeltjes 5,94%
Water 2,23%
mineralen 0,11%
Deze ,in aragoniet kristalvorm plaatjes liggen bij de verschillende soorten van 0,8 micron tot 1,6 micron over elkaar.Het zijn deze laagjes aragoniet die voor de schakering van de lichtinval aan het oppervlak van de parel zorgen.
De organische deeltjes ,conchyoline , is de organische bindstof tussen de aragoniet-kristallen.
De mineralen zorgen onder andere voor de verschillende kleuren onder de parels.
De oesterschelp is ook samengesteld uit parelmoer ,maar in een andere verhouding:
parel parelmoer
calciumcarbonaat 91,72 % 84,57 %
organische deeltjes 5,94 % 11,76 %
water 2,23 % 3,17 %
mineralen 0,11 % 0,50 %
De vorming van de parelmoer van de parel t o v de oesterschelp verschilt in die mate dat, bij de oester er eerst radervorming is van conchyoline, een soort van netwerk, en daar tussen vormen zich de aragoniet kristallen. Bij de parel gebeurt ongeveer het zelfde maar vormt zich het conchyoline rond een vreemd voorwerp, de kern, daar kom ik later nog op terug, en daar vormen zich de aragoniet kristallen. Deze lagen liggen bij de schelp in de zelfde richting ,terwijl ze bij de parel in verschillende diktes, volgens de seizoenen, over elkaar liggen.
Het is door deze ligging dat bij het bekijken van parels men de indruk heeft een zekere straling te zien. Hoe dunner de verschillende lagen over elkaar liggen , hoe hoger de straling.
De zwarte parels( tahiti), de zoet-water parels en Australische parels hebben geen straling door dat hun lagen te dik of gekleurd zijn.
Men mag de straling niet verwarren met de glans van parelmoer, de straling is de speling van het licht in de diepte van de parel, terwijl de glans de weerkaatsing van het licht op het oppervlak van de parels is.
De kleur van de parel.
Parels komen in een grote variëteit in kleur voor.
Vier hoofd-factoren spelen hier een rol in:
-de verschillende zouten in het water ; vb siederiet geeft een lichtbruine kleur, azuriet daar in tegen geeft een blauwe tint. Witte parels bevatten een laag percentage aan magnesiumcarbonaat en geen ijzeroxyde of aluminium.
- het zoutgehalte.water met een hoog gehalte geven ook crème kleurige parels.
-de hoeveelheid aanwezig plankton. Veel plankton geeft een mooie groenachtige schijn aan de parels.
- de temperatuur van het water.te warm water verhoogt het metabolisme van de oester waardoor de lagen te dik worden en zo een mindere straling én glans veroorzaken.
De combinatie van deze factoren zorgt er voor ,dat de verschillende variëteiten van parels telkens weer een ander genot zijn om te bewonderen.

Deel 2.
waarde bepaling van parels.
De waarde van parels wordt terug bepaald door verschillende factoren:nm de grote (of diameter);de vorm ,de kleur ,de luster ,de oppervlakte kwaliteit en tot slot de parelmoer kwaliteit.
De grote van de parels.
de grote van de parels hangt af van de vindplaats en de soort van oester.
Zo is de grote van de akoya parels beperkt.
Akoya parels kunnen variëren van 2,5 mm tot een grote van 12mm.
De Tahiti parels die in de blacklip groeien beginnen met een diameter van 7,5 mm en gaan tot een diameter van 21mm.
de South Sea parels die in de Goldlip groeien hebben de zelfde grote, en kunnen zelfs uitzonderlijk een diameter bereiken van 24mm.
Voor de zoetwater-parels is er het verschil dat deze door de groeiwijze in grote kunnen variëren naar gelang de vorm.
De vorm van de parels
zoetwater parels hebben een ganse resem van vormen en zijn apart te bekijken.ze gaan van rond naar de meest ondenkbare vormen.Later meer hier over in het hoofdstuk over de zoetwater parels.
Bij de zee parels is men na een lange tijd toch tot een standaard vorm gekomen.
Bij de Akoya parels spreekt men over rond, dit is het kleinste gedeelte van een oogst en bij gevolg ook de duurste vorm.Hier na wordt er gesproken over "offshape" ,dit is de vorm die minieme afwijking heeft en bij het rollen van de parels over de vingertoppen zichtbaar wordt.De semi-rond is de vorm die een gedeelte rond heeft en aan één zijde een ovale vorm aanneemt.de semi barok parels hebben uitgroeiingen van parelmoer die uitstulpen en een duidelijke zichtbare vervorming vertonen.De barok parels zijn meestal met vergroeiingen die langwerpig en grillig uit de parel gegroeid zijn.
De tahiti-parels en South Sea parels hebben een gelijkaardige verdeling. Er zijn wel nog de bijkomende vormen.Zo heeft men bij deze parels de "ovalsshape" en de "dropshape" ,is een druppelvorm,de ene met een afgerond boven kant ,de andere meer puntig. Ook bij deze vormen aanvaard men de "circles" ,dit zijn ovale ,ronde of barokke parels die over de ganse parel rond een groef (of meerdere groeven naast elkaar) vertonen.
De kleur van de parels.
De kleur van de zoetwater parels heeft een heel uitgebreid palet, van wit over roze ,zalm,mauve geel enz.
De Akoya parels hebben een meer uitgesproken kleur palet.Dit gaan van wit, rosé,créme ,geel tot licht groenachtig.
De South Sea parels palet is:wit créme, zilver, geel en gelig oranje , blauw en groenachtig.
De Tahiti parels beginnen met zwart ,grijs, bruin,blauwachtig naar groen, purpel ,geelachtig groen en groen.
De luster van de parel.
De luster is één van de belangrijke factoren die de prijs van de parel doen schommelen.De luster wordt veroorzaakt door het invallend licht, dat zich door de verschillende lagen parelmoer boort en terug gekaatst wordt naar het oog.Het is deze reflectie dat van binnen in de parel komt die de luster van de parel is. Het is dus wel belangrijk voor de parel dat de parelmoerlagen op een ordentelijke manier elkaar overlappen en niet té dik zijn ,zoals bij zoetwaterparels, maar ook niet té dun.
De oppervlakte kwaliteit.
De minst voorkomende parels zijn de perfect ronde parels zonder enige beschaddeging tijdens het groeiproces veroorzaakt.De meeste parels hebben kleine oneffenheden, door dat het nu eenmaal een natuurproduct is.De oneffenheden kunnen kleine verhogingen van de parelmoerlaag zijn, naar kleine puntjes(spitted),ringen barsten enz.. gaan.Deze zijn meestal veroorzaakt door het bewegen van de parel in de parelzak .Hoe meer beschadigingen hoe minder dat de parel kostbaar is.
Parelmoer kwaliteit.
Deze hangt af van de dikte en de schikking van de verschillende parelmoerlagen. Te dunne lagen geven een weerkaatsing van de kern weer bij het draaien van de parel. Te dikke lagen kunnen dan ook de lichtbreking verstoren en donkere vlekken in de parel veroorzaken.Te dunne lagen kunnen bij het boren snel de randen doen breken.
Deze factoren bepalen dus de waarde van de parels. Toch is het een waarde bepaling voor de handel van parels, zo zal bijvoorbeeld een grote baroque parel met een variabele kleur voor de ene ontwerpen prachtig zijn en voor de andere zal hoe perfecter hoe beter zijn. Men heeft even veel verschillende parels dat er voor iedereen wel één parel het mooist zal zijn ,afhankelijk van het ontwerp.
Deens: | perler |
Duits: | Perlen |
Engels: | pearls |
Frans: | perles |
Italiaans: | perle |
Nederlands: | parels |
Noors: | perler |
Portugees: | pérolas |
Spaans: | perlas |
Zweeds: | pärlor |
Tags: Parel | parels
Categorie: Sieraden | Trouwringen | Parel | Edelsteen | Diamant
Auteur: Dhr. Arthur Houtman