Goud, zilver & uurwerken

microscoop

Het voordeel van een microscoop ten opzichte van een loep is een grotere vergroting en, bij de binoculaire edelsteenmicroscoop, een stereobeeld waardoor men diepte kan zien. Een goede microscoop heeft een onderbelichting, een beweegbaar pincet en voldoende ruimte om de steen of het sieraad waarin hij gezet is te draaien, zodat hij aan alle kanten goed bekeken kan worden. Vaak wordt een losse steen in een  kleine glazen cel met immersievloeistof bekeken.

Bij de duurdere microscopen is er de mogelijkheid een spectroscoop, polariscoop of refractometer aan te koppelen. Bovenverlichting  is soms aan de microscoop bevestigd, maar ook wordt er wel een losse koudlichtlamp bij gezet.

De gebruikelijke microscoop voor het onderzoek aan edelstenen heeft een zoom van 10 x tot 40 x vergroting. Er zijn microscopen die tot 70 of 100 x gaan.

Met een microscoop kunnen insluitsels goed zichtbaar gemaakt worden waardoor er meestal een onderscheid gemaakt kan worden tussen natuurlijke, synthetische en imitatie edelstenen en kunnen eventuele bewijzen van beitsen of andere behandelingen gezien worden.

 

Een voorbeeld van het beeld door de microscoop van een synthetische saffier , gemaakt in een Verneuil oven, met kromme groeilijnen en gasbelletjes die met een loep maar moeilijk te zien zijn.

Deens: mikroskop
Duits: Mikroskop (das
Engels: microscope
Frans: microscope
Italiaans: microscopio
Nederlands: microscoop
Noors: mikroskop
Portugees: microscópio
Spaans: microscopio
Zweeds: mikroskop

Categorie: Sieraden | Diamant | Edelsteen | Parel | Goudsmidgereedschap | Goudsmeden | Techniek

Auteur: Mevr. Els van Velzen FGA, gecertificeerd taxateur