Goud, zilver & uurwerken

mabeparel

Mabe parels Blisters worden gecultiveerd; men plaatst dan b.v. een halve bol tegen de binnenwand van de schelp. Na de vorming van laagjes parelmoer door het weekdier, wordt de blister met een stuk van de schelp uitgezaagd. De meest bekende is de mabe parel die in Japan gekweekt worden. Deze parels zijn boutonvormig en meestal mooi licht van kleur. De kern van de mabeparel is een ronde melkwitte bol. Bij de parel van de onderste foto, die een doorsnee heeft van 14 mm. is de kern 8,5 mm groot.
Gecultiveerde blisters zijn vrij zwaar; men zaagt dus vaak aan de onderkant de schelplaag weg, haalt de oorspronkelijk kern eruit en vult de buitenschil met was. Vervolgens plakt men de onderkant er weer tegen aan. De meeste blisterparels zijn samengestelde parels en moeten ook als zodanig verkocht worden. Op de foto kunt u aan de onderzijde de 2 lagen goed onderscheiden.
kunst met parels Een edelsteensnijder, Chi Huynh uit Vietnam, is een artiest die figuren in parels snijdt. Op een dag sneed hij te diep en werd de kern van de parel zichtbaar. Eerst was hij erg kwaad op zichzelf maar toen kreeg hij een idee. Wat gebeurt er als je als kern voor een cultivé parel eens een andere soort edelsteen gebruikt? Hij stelde dat voor aan de kwekers van Tahiti parels maar die weigerden mee te werken. Toen kocht hij wat ' black lipped ' oesters en kweekte daar zelf parels mee. Als kern heeft hij o.a. een citrien en een turkoois gebruikt. Het is gelukt!
De nieuwe 'galatea' parels zijn in mei 2007 in Las Vegas voor het eerst te zien geweest. En wat zijn ze mooi!!!
Duits: Mabéperle
Engels: Mabepearl
Frans: perle mabé
Nederlands: mabeparel

Categorie: Diamant | Edelsteen | Parel

Auteur: Dhr. Huub van der Sanden