Goud, zilver & uurwerken

Goloid

Goloid is een legering van zilver, goud en koper gepatenteerd door Dr. William Wheeler Hubbell op 22 mei 1877 (US patent # 191146).

Het patent geeft aan 1 deel goud (ongeveer 3,6%), 24 delen zilver (ongeveer 87,3%) en 2,5 delen koper (ongeveer 9,1%) (maar in het patent staat dat "De verhoudingen kunnen iets gevarieerd" en geeft aan dat het zilver gedeelte kan variëren van 20 keer tot 30 keer die van het goud en het koper kan variëren van een achtste serie tot een twaalfde (van 12,5% naar 8,33%) van het totale mengsel. Het patent geeft aan dat de metalen afzonderlijk worden gesmolten, vervolgens gemengd, samen met natriumsulfaat of kaliumsulfaat in de hoeveelheid van een deel sulfaat tot duizend delen metaal. De legering, werd in wisselende verhoudingen gebruikt door de United States Mint van  1878 tot 1880.

Uiteindelijk werd Goloid afgewezen als een muntmetaal, omdat niet kon worden onderscheiden van de normale US 90% zilveren muntmetalen, zonder chemische analyse, aldus vervalsers uitnodigend om met alleen zilver-koperlegeringen te komen en laagwaardige kopieën te maken.

Duits: Goloid
Engels: Goloid
Frans: Goloid
Italiaans: Goloid
Nederlands: Goloid
Portugees: Goloid
Spaans: Goloid

Categorie: Munten | Techniek

Auteur: Dhr. Huub van der Sanden