Gold, silver & watches

quartz

Quartz


Op 25 december 1969 verbaasde SEIKO de wereld met een technologie die qua complexiteit en impact net zo revolutionair zou zijn als de landing van de eerste mens op de maan een klein half jaar eerder. Want het EERSTE polshorloge met quartz uurwerk, de SEIKO Astron, zou binnen een paar jaar voor een technologische en economische aardverschuiving zorgen in de horlogewereld.

Al in 1880 had Pierre Curie met een experiment aangetoond dat wanneer een elektrische golf door een quartz kristal wordt gestuurd, het kristal op een snelle en zeer precieze wijze vibreert. De vraag was: hoe pas je het toe in een praktisch product?
De Amerikaan Warren Marrison demonstreerde in 1927 als eerste, tijdens een demonstratie bij Bell Laboratories, dat het mogelijk was om tijd te meten door gebruik te maken van het zogenaamde piezo-electriciteit effect. Maar de ‘klok’ was veel te groot voor praktische toepassingen.
In 1959 slaagde SEIKO er wel in om een ‘handzame’ quartz klok te bouwen van 210 cm hoog en 130 cm breed. Deze oerquartz werd zeer succesvol gebruikt door een Japans radio- en tv-station.
Begin jaren 60 lanceerde SEIKO werd Project 59A. Waarbij de technici voor de opgave stonden om de Mount Everest (de eerder genoemde quartz klok van 210 x 130 cm) tot formaat molshoop terug te brengen. Er moest - uiteindelijk - een quartz polshorloge worden ontwikkeld.
In 1964 gebruikte SEIKO de QC-951 bij de langere hardloopwedstrijden op de Olympische Spelen. Deze quartz klok woog nog ‘maar’ 3 kilo en was dus draagbaar! De QC-951 is het eerste quartz uurwerk dat op een officieel sportevenement is gebruikt. Eind 1968 werd er een nieuwe groep experts op project 59A gezet. Ze kregen van SEIKO President Shoji Hattori een ‘simpele’ opdracht mee: Zet binnen een jaar een quartz horloge op de markt.
En het ‘onmogelijke’ geschiedde. Het team creëerde binnen een jaar een nieuwe oscillator en een open-style stepping motor. Ook de energievoorziening moest op dieet. De technici van SEIKO ontwikkelden nieuwe IC’s. Eerst een hybride, en vrij snel later een C-MOS IC. Het waren de eerste krachtige batterijtjes in het formaat van een knoop. Sterk genoeg om een quartz uurwerk een jaar lang van energie te voorzien.
Eén van de belangrijkste eigenschappen van het eerste quartz horloge was de stappende beweging van de secondewijzer, door het gebruik van een open stappenmotor. Deze beweging werd later het karakteristieke symbool van alle quartz horloges.

Quartz techniek
Een quartz uurwerk heeft een kristal oscillator die voor de nauwkeurigheid zorgt. Het geslepen kristal heeft de eigenschap om een stabiele trilling te genereren wanneer er een elektrische spanning op aangesloten wordt.
Om een praktisch quartz horloge te ontwikkelen, werden er unieke technologieën door SEIKO ontwikkeld. Zoals een in de vorm van een stemvork geslepen kristal, een nieuw type IC en een stappenmotor. Daarbij streefde SEIKO niet naar een monopoliepositie. Patenten op de unieke quartz technieken werden dan ook beschikbaar gesteld aan de rest van de wereld.
Het eerste quartz horloge had een quartz frequentie van 8192Hz. Hetgeen een kwart is van de frequentie die tegenwoordig wordt gebruikt.

Deens: quartz
Duits: Quarz
Engels: quartz
Frans: quasar
Italiaans: quarzo
Nederlands: quartz
Noors: quartz
Portugees: cuarzo
Spaans: cuarzo
Zweeds: kvarts

Category: Watches | Clocks | Watchmaker tools | Technique

Auteur: Dhr. Huub van der Sanden